maanantai 12. joulukuuta 2011

Laatikot pakkaseen

Sain tehtyä porkkana- ja bataattilaatikot pakkaseen.
Vaikka ne on kyllä niin nopeesti tehty, että olisihan ne voinut tehdä vaikka aaton aattona, mutta vähennetään ressiä, kun valmiiksi valmista.
Laitoin laatikot raakana pakkaseen ja paistan ne sitten aattona.

Tähän asti olen tehnyt perunalaatikonkin itsen, mutta viime jouluna tuli mitta täyteen, kun se ei ikinä onnistunut kunnolla. Nielin siis ylpeyteni ja tänä vuonna perunalaatikko tulee kaupasta. Onneksi sitten joulupäivänä pääsee mummun laatikoiden ääreen, sen parempia joululaatikoita ei tee kukaan!

Minulla on hyvin perinteiset reseptit laatikoihin ja niitä onkin kaikki lehdet pullollaan, mutta jaan nämä reseptit kuitenkin teidän kanssanne.
Porkkanalaatikon resepti on peritty mummulta :)

Vasemmalla bataattilaatikko ja oikealla porkkanalaatikko

________________
Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
n. 5 dl vettä
1 tl suolaa
1½ dl puuroriisiä
3 dl maitoa (tai osa kermaa ja osa vettä, minä laitoin 2 dl kermaa ja 1 dl vettä)
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ dl siirappia
1/8 tl valkopippuria
½ dl korppujauhoja

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Keitä riisit kypsiksi porkkanoiden keitinvedessä (tästä ei kannata luistaa, tämä on koko reseptin juju ja syventää makua.)
Soseuta porkkanat. Sekoita soseen joukkoon maito, kananmuna ja mausteet. Lisää riisit ja sekoita seos tasaiseksi.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja paista 175 asteessa noin 2 tuntia.
_______________
Bataattilaatikko

2 bataattia (n. 1 kg)
kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
1 muna
2-3 rkl korppujauhoja
1 tl muskottia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ dl siirappia
suolaa
ripaus pippuria
Päälle voinokareita

Keitä kuoritut ja lohkotut bataatit kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Soseuta bataatit, lisää ruokakerma, muna, musteet ja siirappi.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle korppujauhoja ja muutama voinokare.
Paista 175 asteessa n. 1½ tuntia.
_____________

Kyllä tuli vesi kielelle ja rupesi odottamaan muitakin jouluntuoksuja: kinkku, kuusi, hyasintit, suklaa...
Piparkakut ja glögi ovatkin tuoksuneet jo hyvän aikaa :D

Hyvää viikkoa kaikille!

-Tea

2 kommenttia:

  1. Kylläpä se kaunokainen kukkiikin komeasti! Meilläpä otti ja kaatui amaryllis viime vuonna, kun varsi ei kestänyt ja silkkaa roskiskamaa siitä sitten tuli. Tänä vuonna en ostanut joulukukkia kotiimme (lahjaksi kyllä), koska utelias taaperomme kiipeää joka ikiseen paikkaan ja pistää ihan kaiken suuhunsa. Muistaakseni ainakin joulutähdet ovat hirveän myrkyllisiä. Mutta ehkäpä ostan jonkun tekokukan täksi jouluksi, jos jostakin vaan löydän aidon näköisen. En ole vielä löytänyt tarpeeksi oikean näköistä.

    Pitäisipä kokeilla tuota bataattilaatikkoa, jota en ole koskaan tehnyt. Bataattia kyllä syödään keitettynä silloin tällöin. Kiitos resepteistä ja hyvää Lucian päivää!

    VastaaPoista
  2. Mulla on tuossa amarylliksessa sellainen metallinen tukikehikko, muutaman kerran on meilläkin rysähtänyt alas kukkien painosta.

    Joulutähti on tosiaan myrkyllinen sitä ei meillekään tule ja noi mun amaryllikset on niin korkealla senkin päällä turvassa ettei tuo meidän pikkuapina (toivottavasti) pääse sinne :D

    VastaaPoista