maanantai 9. joulukuuta 2013

Piparkakkupullaa

Työkaverini toi töihin paikallisen leipomon piparkakkupullaa ja se oli todella hyvää!

Pitihän sitä itse kokeilla oma versiointi tästä jouluun sopivasta herkusta :)

Jos ei ulkonäkö ollut kaunis leipomonkaan tuotteessa, niin minun luomukseni olivat aivan kauheita :D
Mutta mitäpä kunnos tomusokerihuntu ei korjaisi :D



Tein siis normaalin pullataikinan (alkuperäinen ohje taitaa olla jauhopussin kyljestä, mutta nykyään menee ilman mittoja ja mututuntumalla):

5 dl
maitoa
2 dl
sokeria
1
muna
1 rkl
kardemummaa
1 tl
suolaa
1 pkt
hiivaa
13-15 dl
vehnäjauhoja
200 gleivontamargariinia tai voita


Murenna hiiva astiaan. Mittaa kattilaan maito ja rasva, kuumenna käden lämpöiseksi. Kaada maito hiivan päälle astiaan ja jätä rasva sulamaan kattilaan hellalle. Sekoita hiiva-maitoseosta kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja viimeisenä rasva. Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa ja irtoaa astian reunoista ja käsistä. Jätä kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle.

Kaulin 1/4 osan taikinasta levyksi, laitoin päälle rasvaa, kanelia ja sokeria ja käärin rullaksi. Leikkasin rullan vuokaan sopivaksi ja lopusta tein korvapuusteja.
Tein kolme vuoallista ja lukuisia korvapuusteja esikoisen loistavalla avustuksella.

Annoin vuokapullien kohota vielä rauhassa uunin lämmpetessä. Ennen uuniin laittoa tein pulliin viillot pitkittäin ja lisäsin keskelle vuoan mitan mukaan siivun piparkakkutaikinaa. Voitelin pullaosat kananmunalla ja laitoin päälle vielä raesokeria.

Paistoin vuokia n. 20 min alalämmöllä 225 asteisessa uunissa. Jossain vaiheessa lisäsin vielä leivinpaperin pullien päälle ettei piparkakkutaikina ottaisi lisää väriä .

Ulkonäkö kamala, maku loistava :)


Suosittelen kokeilemaan tai varioimaan itse :)

-Tea

1 kommentti: