Sadonkorjuukausi menossa ja täällä todellakin on hillottu, mehustettu ja leivottu.
Eräs paras leipomuksista on perinteinen apple pie, jonka reseptin löysin aina luotettavalta Kinuskikissalta.
Piirakka on mehevä ja maukas, etenkin vaniljakastikkeen kera.
Apple pie
Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
Voiteluun:
1 muna
1 muna
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon
margariini. Nypi margariini ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon
nopeasti sekoittaen vesi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
Kuori omenat (tein äitin pihamaan ompuista, joita en kuorinut) ja poista omenankodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise
lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariini- ja vaniljasokeri,
kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu.
Voitele piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä
hieman vuoan pohjaa suuremmaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja
tasoittele reunat.
Kauli loput taikinasta leivinpaperin päällä vuoan halkaisijan kokoiseksi
levyksi. Leikkaa levyyn aukkoja veitsellä. Voit myös kuvioida
taikinakannen muoteilla.
Kippaa taikinalevy leivinpaperin tai kaulimen avulla vuoan päälle. Painele reunat
kiinni pohjataikinaan ja asettele kuviot siististi. Pyyhi pullasudilla
mahdolliset jauhot taikinan päältä.
Voitele taikinakansi munalla.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hennosti väriä.
Nam! Suosittelen!
Lisää syysreseptejä tulossa, joita voi hyödyntää myös jouluna :)
-Tea
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti