torstai 27. marraskuuta 2014

Partiolaisten adventtikalenteri



Meillä on monena vuonna ollut partiolaisten myymä adventtikalenteri. Tänä vuonna lastemme serkku liittyi partioon ja ostimme kalenterin hänen kauttaan, viime vuonna esikoisen kummitäti osti kalenterin hänelle ja aiempina vuosina kalenteri on tullut itse ostettua tai lahjaksi jotain kautta.


2010
2014, Noora Katto

Kalenteri on todellakin adventtikalenteri, eli luukkujen aukominen aloitetaan jo 1. adventtina oli se sitten marraskuuta tai ei. Tänä vuonna ensimmäisen luukun pääsee aukaisemaan jo nyt sunnuntaina!

Jäin miettimään kalenterin historiaa ja muistelin sen olevan hyvin pitkä.. Ja niinhän se tosiaan onkin: partiolaiset ovat tuoneet koko joulukalenteriperinteen Suomeen! Partiolaisten kalenteri on ilmestynyt joka vuosi jo vuodesta 1947.


1947
1947, Ulla von Wendt


Adventtikalenteri on siivittänyt suomalaista joulunodotusta kuuden vuosikymmenen ajan. Suomalaiset partiotytöt toivat kalenteriperinteen maahamme vuonna 1947. Sen jälkeen partiolaisten adventtikalenteri on ilmestynyt joka vuosi. Vuosikymmenten saatossa se on voittanut pysyvän sijan suomalaisten jouluperinteessä ja sydämissä.


1956, Ulla von Wendt

Ajatus adventtikalenterin käytöstä partiotyttöjen varainhankinnassa rantautui Suomeen Ruotsista. Kalenteri-idean Suomalaiselle Partiotyttöliitolle toi suomenruotsalaisen partiotyttöjärjestön johtaja Tessi Fazer. Partiotytöt suunnittelivat ensimmäisen kalenterin myyntiä jo vuonna 1945, mutta haave kariutui painatusongelmiin.

1962, Ulla von Wendt
Ensimmäinen Lasten adventtikalenteri pääsi markkinoille syksyllä 1947 ja siitä otettiin 15 000 kappaleen painos. Kalenterin oli kuvittanut Tessi Fazerin ystävä Ulla von Wendt. Adventtikalenteria koristi ruskea piparkakkutalo, jossa oli 25 luukkua. 

1979, Ulla Vaajakallio
Ulla von Wendt pysyi kalenterin kuvittajana useita vuosia. Alkuvuosina kalenteria koristi aina talo, jonka ikkunat ja ovet toimivat kalenterin luukkuina. Tietyt kuva-aiheet vakiintuivat nopeasti tietyille päivämäärille jo ensimmäisinä vuosina. Jos silloin – kuten nykyäänkin – partiolaisten kalenterista paljastui jokaisena adventtina kynttilä, itsenäisyyspäivänä Suomen lippu ja Lucian päivänä Lucia-neito. Sen jälkeen kalentereita ovat kuvittaneet muun muassa Ulla Vaajakallio, Camilla Mickwitz, Maija-Liisa Pitkäranta, Timo Kästämä, Sari Airola ja Virpi Pekkala.

Teksti lainattu täältä.

1981, Ulla Vaajakallio
Partiolaisten sivuilla on paitsi historiaa, niin myös huikea kuvagalleria kaikista ilmestyneistä kalenterista. Valitsin tähän kuvituksesksi omat suosikkini, mutta käykää ihmeessä katsomassa sieltä myös muut.

1996
 
Totesin tuossa muutenkin joulukalenterita ajatellessani, että meillä on niitä aivan hurjan monta :D Ehtiikohän niitä kaikkia avatakaan... Ja muistui myös mieleen, että taskujoulukalenteriin täytyy muistaa ostaa jotain täytettä (suklaata...) ettei tule maanantai aamuna itku silmään..

2001, Timo Kästämä

 Joulukalenterit ♥

13 kommenttia:

  1. Kiva juttu, mutta tuo 1996 kalenteri ei ole Marja-Liisa Pitkärannan. En tiedä kenen tekemä on, mutta äitini ei ole tuota tehnyt. Täytyy lähettää palautetta lähteelle, että korjaisivat. Myöskään 1997 kalenteri ei ole äidin tekemä. http://www.adventtikalenteri.fi/kalenterigalleria.php

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ei, harmi kun on virheellistä tietoa :/
      Sen nyt tietää, että wikipediaan ei kannata sokeasti uskoa, mutta luulisi ko. asian omilla sivuilla olevan okeaa tietoa.
      Korjaan kuvatekstistä tekijän pois :)

      Poista
    2. Mä lähetin tuonne lähteeseen viestin, että nuo vuodet on väärin. Ihanaa, muutama päivä ja saa alkaa availemaan kalenteriluukkuja!

      Poista
    3. Toivottavasti asia korjataan pian :)

      Poista
  2. Mullakin on kymmenen joulukalenteria tänä vuonna. :) No, riittääpähän koko päiväksi aina avattavaa. ;)

    VastaaPoista
  3. Meillä on ollut partiolaisten adventtikalenteri joka joulu! Meillä on monta partiolaista talossa ja itsekin olen ollut koko ikäni partiossa, joten monenlaisia kalentereita on tullut nähtyä. Muistan, että pidimme isosiskoni kanssa erityisesti vuoden 1978 hevostallikuvasta. Siinä oli niin lämpimät värit. Piirtäjänä oli Ulla Vaajakallio. En olisi vuotta tai piirtäjää mitenkään muistanut, mutta tuolla nettisivuilta ne löytyvät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en muista näitä kalentereita lapsuudestani, mutta meillä oli ja on edelleen joka vuosi Osuuspankin kalenterit, kun paljon on sukulaisia siellä töissä. Ikuisesti muistan, kun yhtenä vuonna oli kalenteri jonka luukuista aukesi kaunis läpikuultava talvimaisema ja kun kaikki luukut oli avattu, niin siitä sai kauniin ikkunakoristeen. Se oli pikkutytön mielestä niin kaunis!

      Poista
  4. Näin partiolaisena lisään tähän, että adventtikalentereiden tuotot menevät hyvään tarkoitukseen! Kalentereiden myynti on monelle lippukunnalla vuoden tärkein rahanlähde. Kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä postauksesta. Lippukunnallamme on monta hyvin vanhaa kalentereita muistona, joita on tosi mielenkiintosta tutkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on mukavaa tukea tätä loistavaa harrastusta ja saada ila siitä itsekin :)
      Ja partiolaispojat ja -tytöt ovat olleet niin ihanan reippaita ja kohteliaita myydessään näitä kalentereita :)

      Poista
  5. Minä haluaisin ostaa partiolaisten joulukalenterin, mutta en ole törmännyt myyjiin missään :( Niitä ei kai saa ostettua mistään netin kautta? Ovat aihan ihania kalentereita kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmitus :( Minä olen törmännyt ihanan reippaisiin partiolaispoikiin ja -tyttöihin kauppakeskuksissa ja joulunavauksissa. Toivottavasti saat vielä oman kalenterisi :)

      Poista
  6. Ostin itselleni myös tuollaisen töihin. On ollut jo vuosia perinne ostaa partiolaisten joulukalenteri.

    VastaaPoista